Zagotovite si pametno rast: Načrtovanje stroškov storitev v oblaku, ki se prilagajajo z rastjo podjetja

Dne 07. oktober 2024 objavil Mainstream

 

Izkoriščanje potenciala oblačnih tehnologij je ključnega pomena za razvoj učinkovite in skalabilne osnove vašega startup podjetja, ki mu bo omogočala nadaljnjo rast. Je pa to potrebno izvajati premišljeno in na ustrezen način, torej strateško, taktično in dobro načrtovano.


S FinOps do skrbne uporabe oblačnih storitev

Mnogi startupi začnejo svojo pot z nizkocenovnimi oblačnimi storitvami, ki pa se ob rasti podjetja hitro izkažejo za preveč komplesne in finančno nevzdržne. Z rastjo podjetja postaja upravljanje teh storitev in njihovih stroškov vse bolj zahtevno, a hkrati ključnega pomena za uspešnost poslovnega modela podjetja.


Strategija optimizacije stroškov postane "nujno potrebna", kot tudi “stalna” aktivnost. Ključni izziv startup podjetij je povezan z zagotavljanjem obvladovanja stroškov storitev v oblaku, ki ne prekoračijo razpoložljivega proračuna, v vsaki fazi razvoja podjetja. To lahko storijo s pomočjo implementacije dobrih praks FinOps, ki so primerne za uporabo za vse velikosti podjetij. 

 

Te dobre prakse so:
 

1. Zgodaj vzpostavite kulturo FinOps

Startupi morajo ustvariti kulturo ozaveščenosti o stroških oblačnih storitev. Vzpostavite interdisciplinarno skupino, ki vključuje finančnika, tehnološkega strokovnjaka in člana vodstva podjetja, da že od samega začetka ustrezno umestite oblačne storitve v svoj poslovni model ter jih uskladite s poslovnimi cilji podjetja.
 

2. Preučite vzorce uporabe oblačnih storitev

Rast podjetja prinaša spremembe v potrebah po oblačnih storitvah. Z vlaganjem v orodja za spremljanje uporabe, si lahko zagotovite vpogled v porabo v realnem času, identificirate nepotrebne stroške in priložnosti za optimizacijo le-teh. Pri tem je nujno poznavanje trenutnih in bodočih potreb po oblačnih storitvah. 


3. Izkoristite funkcionalnosti, ki podpirajo skalabilnost 

Uporabljajte različne funkcionalnosti oblačnih storitev, ki podpirajo skalabilnost podjetja, kot je na primer avtomatsko prilagajanje obsega storitev glede na potrebe in s tem optimizirajte uporabljene vire. Tako se na primer ob povečanju prometa avtomatsko prilagodi obseg storitev, kar preprečuje potrebo po stalni angažiranosti večjega obsega storitev na “zalogo” in posledično nepotrebnih stroških. 

 

4. Maksimalno izkoristite popuste

Za predvidljive delovne obremenitve razmislite o strategiji za varčevanje z oblačnimi viri, potrebi po vnaprej rezerviranih zmogljivostih in potencialnih popustih za koriščenje večjih obsegov storitev. Izkoristite možnost za angažiranje začasnih “spot” zmogljivosti za kratkoročne, nekritične naloge, s čimer lahko znatno prihranite pri skupnih stroških za oblačne storitve brez ogrožanja delovanja vaših sistemov.

 


5. Nastavite opozorila ob prekoračitvah načrtovanih stroškov 

Vzpostavite upravljanje stroškov za oblačne storitve z nastavitvijo opozoril, stroškovnih pragov in proračunov. Orodja, kot so AWS Budgets in Google Cloud’s Budget Alerts, vas lahko obvestijo, ko se poraba približuje vnaprej določeni meji, kar omogoča hitre prilagoditve preden stroški uidejo nadzoru.


6. Razmislite o strategiji uporabe različnih oblakov 

Raznolikost ponudnikov oblačnih storitev lahko vašemu startupu omogoči večjo prilagodljivost. Vendar bodite pozorni na potencialno dodatno kompleksnost in več-oblačno strategijo sprejmite le, če se sklada z vašo načrtovano potjo rasti podjetja in proračuna.


7. Načrtujte za prihodnost 

S širitvijo vašega podjetja se bodo povečali tudi stroški za storitve v oblaku. Redno pregledujte svojo strukturo in jo prilagodite. Predvidite bodoče potrebe, kot so večji promet, nove funkcionalnosti ali širitev na nove trge, in temu ustrezno načrtujte svoje investicije v oblačne storitve.

 

Dobre prakse FinOps vam pomagajo prepoznati ključne elemente uspeha pri uporabi oblačnih storitev. Svetujemo vam, da ste proaktivni, uporabljajte prava orodja in stalno usklajujete stroške z rastjo obsega poslovanja podjetja ter da se držite bistvenih korakov za učinkovito skaliranje in dolgoročno rast.
 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.