Izdelek

Povezovanje gradbenega trga z omrežjem Eforma
 

Sistem MojMojster


Podjetje Eforma razvija sistem MojMojster, ki s pomočjo brezplačnih orodij na spletu in z mrežo zanesljivih izvajalcev omogoča enostavno pripravo povpraševanja, popisa del ter s tem hitro pridobivanje in primerjavo ponudb za izvedbo projektov v gradbeništvu, skupaj z referencami izvajalcev. S tem projektom so testirali trg in izpostavili ključne probleme ter razvili smernice za profesionalizacijo omrežja Eforma, informacijskega sistema za gradnjo, ki povezuje investitorje s strokovnjaki in izvajalci za gradnjo.
 
Platforma investitorjem ponuja sistematično organizacijo gradnje, ki zmanjšuje tveganje in pospeši postopke izbire izvajalca. Izvajalcem omogoča, da si sestavijo kredibilno referenčno listo in sodelujejo pri projektih. Vse ključne informacije o podjetju, ki jih potrebuje investitor, so zbrane v poslovnem profilu. Ta združuje podatke o referencah, mrežo partnerjev, ki so sodelovali pri realizaciji referenc, boniteto strokovnjaka ali izvajalca in kapacitete podjetja. Podjetja lahko navedejo licence zaposlenih, pridobljene certifikate in standarde. Investitor tako pridobi sistematično predstavitev podjetja.
 

Problem

Vsem znana kriza gradbenega sektorja je razvrednotila vlogo strokovnjakov in kakovostih gradbenikov in dala prednost najnižji ceni. Posledično je gradbeni trg postal še bolj kaotičen. Veliko podjetij z ustreznimi kapacitetami in referencami  je propadlo. Pojavilo se je mnogo novih, za katere ni znano kakšne poslovne prakse imajo. V 86 % so to mikro podjetja, ki so premajhna, da bi lahko delala večje projekte in zato posledično pri nas gradijo tuja podjetja. Iskanje dobrih podjetij je tako težavno, saj so slabo predstavljena in brez dosegljivih referenc. Le 25% jih ima spletne predstavitve z minimalno navedenimi referencami, ostali jih sploh nimajo. Podobno je z arhitekti, inženirji, nadzorniki, ki nimajo predstavljenih referenc, nabora njihovih storitev in kompetenc.

Eforma je leta 2013 ustanovljeno podjetje za informacijske tehnologije v gradbeništvu in arhitekturi, ki deluje kot redni član Tovarne podjemov – podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru. Podjetje je nastalo, ko so mladi podjetniki ugotovili, kako težavno je iskanje zanesljivih izvajalcev in organizacija gradnje, ter da gre za izziv, s katerim se pri urejanju doma spopade veliko družin, posameznikov ali podjetij.
 

 

Univerzalno orodje za organizacijo gradbenega projekta

Znotraj centraliziranega sistema podjetja Eforma deluje tudi orodje Moj Projekt, ki predstavlja univerzalno orodje za organizacijo gradbenega projekta. Namenjeno je tako strokovnjakom kot investitorjem. Omogoča upravljanje z dokumenti, načrti in popisi del ter vodi evidenco sodelujočih na projektu. Investitor lahko poišče izvajalce za projekt in jih izbere na podlagi poslovnega profila in primernosti ponudbe. Strokovnjak pa lahko poišče sodelavce za izvedbo projekta.
 
Dolgoročna vizija je razviti učinkovit sistem, ki bi bil uporaben za vse, ki se lotevajo gradbenih projektov in projektov prenove. Sistem je odprt za vse investitorje, majhne in velike, institucije in podjetja. Zaradi svoje globalnosti, ki je lokalno usmerjena, bo sistem idealen za tuje investitorje, ki ne poznajo tukajšnjih poslovnih mrež. Investitorji bi morali biti zahtevnejši, zbrati bi morali več informacij. Gradnja je postopek, ki potrebuje angažiranost. Zato investitorje z dodatnimi orodji, ki jih vgrajujejo,  spodbujajo, da se opredelijo glede svojih želja. S sistemom želijo tudi promovirati kvaliteto arhitekture in gradnje, ki je danes vse manj pomembna. Naročniki se namreč ne zavedajo, da najcenejša rešitev zdaleč ni tudi najbolj ekonomična.
 
Eforma je ambiciozni projekt, ki bi lahko v svoji polni razvitosti prispeval k urejenosti gradbenega trga, ki je v Sloveniji zelo zastarel in rigiden. Njegovi snovalci se zavedajo težav pri realizaciji, vendar imajo podporo tako med investitorji in institucijami, kot tudi v vladi, kar jim daje motivacijo za nadaljevanje njihovih prizadevanj.
 

 

Cilj je globalni trg.

Eforma je v samo v nekaj mesecih od začetka delovanja zgradila mrežo več sto partnerjev, ki se hitro širi. Za inovativno informacijsko rešitev je zanimanje tudi v tujini. Slovenski trg je dejansko inkubator za njihov produkt. Del ekipe imajo tudi v Avstraliji, zato bodo globalni trg pričeli osvajati prav tam. Z letom 2014 pa načrtujejo tudi vstop na avstrijski in italijanski trg, za kar se že dogovarjajo s potencialnimi partnerji. Z angleško in nemško verzijo platforme pa se jim odpirajo tudi možnosti na  trgih Anglije in Nemčije. Cilj mladega podjetja je postati uspešna mednarodna mreža za organizacijo gradnje.

 

Vir: Kapital, letnik XXIII, št. 581/582

 
   Podporno okolje

Član: Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
Tovarna podjemov, univerzitetni podjetniški inkubator Univerze v Mariboru je del inovacijskega ekosistema RAZ:UM. Storitve inkubatorja so primarno namenjene komercializaciji podjetniških idej študentov, raziskovalcev in profesorjev univerze ter tudi idej drugih inovativnih posameznikov. Več...
 

> Nazaj na vse
Startup podjetje
EFORMA, d.o.o.
Vključenost v programe
Start:up leta
 
Drugi podatki
Spletna stran: www.mojmojster.net
Leto ustanovitve: 2013