Izdelek

Museums.EU - vzhajajoča zvezda evropske kulturne dediščine
 
Museums.EU je tehnološko dovršena spletna platforma, ki muzejem, galerijam in drugim kulturnim ustanovam po vsej Evropi omogoča promocijo in predstavitev eksponatov. Z več kot 10 tisoč uporabniki v zgolj petih mesecih po objavi beta verzije žanje uspehe tudi kot zmagovalka za ugledno evropsko nagrado .eu Web Awards.


 
Muzej, galerija ali druga ustanova s področja ohranjanja kulturne dediščine ima v svoji zbirki lahko več tisoč predmetov, od slikarskih in umetniških del do arheoloških najdb. Za vsakega posebej mora voditi natančno evidenco s številnimi podatki – od avtorja in leta nastanka do vseh drugih ključnih informacij, ki jih predpisujejo standardi na področju kulturnega izročila. Včasih so strokovnjaki in zaposleni v muzejih v ta namen uporabljali nepraktične papirne arhivske mape, kasneje pa različne baze in programe, ki so jih bolj ali manj učinkovito uporabljali pri svojem vsakdanjem delu.
 

Več kot 50 uglednih uporabnikov

Da bi olajšali delo kulturnim ustanovam in njihovim zaposlenim, hkrati pa prispevali svoj delež k ohranjanju nacionalne kulturne dediščine, so se v podjetju Semantika odločili za razvoj kompleksnega informacijskega sistema, ki zagotavlja hitro in učinkovito popisovanje, dokumentiranje in upravljanje z množico zbranih podatkov o predmetih in zbirkah muzejev, galerij, knjižnic in arhivov. Pred sedmimi leti je tako nastala prva verzija programske opreme Galis, ki jo danes uporablja več kot 50 slovenskih najvidnejših ustanov na področju varovanja kulturne dediščine, kot so Prirodoslovni muzej Slovenije, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Mednarodni grafični likovni center in številni drugi.
 

Pomembna dodatna uporabna vrednost

Pri prehodu na nov informacijski sistem je v vsaki ustanovi ključno sodelovanje zaposlenih strokovnjakov, ki med Galisove ključne uporabne vrednosti umeščajo tudi funkcijo, ki omogoča, da se za vsak predmet ali zbirko poleg prej omenjenih standardnih podatkov vodi točna evidenca o izposoji, razstavah, predavanjih in drugih pedagoških aktivnostih ter restavratorskih posegih. Program s pomočjo aktivnega sodelovanja z uporabniki nenehno izpopolnjuje svoje funkcionalnosti. Prav tako ga Semantika redno vzdržuje in mesečno posodablja, zanj pa uporabniki plačujejo mesečno naročnino.
 

Velik pomen za širšo javnost

Z leti uporabe programa Galis se je oblikovala ogromna baza podatkov, katere veliko vrednost za promocijo in približevanje kulturne dediščine širši javnosti sta prepoznala tudi Nina in Sašo Zagoranski, vodstveni dvojec podjetja Semantika. Z vizijo izgraditi spletno stran za muzeje in galerije v Sloveniji, sta leta 2009 na naslovu museums.si vsem slovenskim ustanovam s področja ohranjanja kulturne dediščine zagotovila privlačno predstavitev in učinkovito promocijo.
 

Na Museums.si prek enega klika

Na spletni strani museums.si lahko muzeji, galerije in drugi uporabniki programa Galis objavijo vse svoje ključne osnovne podatke – naslov, opis, odpiralne čase, datume razstav, aktualne dogodke in aktivnosti, s tem, da je spletna platforma Museums.SI že od samega začetka vsebovala inovativno rešitev. Ko namreč uporabnik Galisa enkrat popiše vse svoje eksponate in zbirke, se le-ti s klikom na gumb ‘objavi’ prikažejo tudi na spletni strani Museums.SI. Predstavitev na tej platformi, na kateri si je trenutno mogoče ogledati že nekaj deset tisoč predmetov iz številnih zbirk po vsej Sloveniji, pa ni omejena le na uporabnike programa Galis, temveč se za predstavitev osnovnih podatkov in aktivnosti vanjo lahko brezplačno vpišejo vse ustanove na področju kulturne dediščine.
 

Naslednji korak – evropska in svetovna platforma

V dobrih petih letih je Museums.SI osvojil slovensko kulturno sceno in srca uporabnikov, ki so si svoje priljubljene eksponate lahko ogledovali iz udobja domačega naslonjača. Ljubezen do zgodovine, dediščine in umetniških zbirk pa je podjetju Semantika zagotovila naslednji logičen izziv - vsa svoja znanja in izkušnje iz nacionalnega okolja prenesti na evropski prostor oziroma cel svet. Poleg nekaterih domen za sosednje države oz. države bivše Jugoslavije ter nekaterih drugih evropskih držav so zakupili tudi domeni museums.eu in museu.ms. Prva združuje in predstavlja evropsko kulturno dediščino, slednja pa pod skupno virtualno streho promovira muzeje in galerije s področja celotne zemeljske oble. Kot pri Museums.SI tudi na Museums.EU (in Museu.ms) muzeji in galerije lahko brezplačno predstavijo svoje osnovne podatke in aktivnosti, medtem ko je objava celotnih zbirk plačljiva. Enako velja za dodatne storitve, kot so postavljanje spletnih strani, vtičniki oz. ''widgeti'', ki omogočajo enostavno zajemanje in prikazovanje zbirk, ter razvoj mobilnih in drugih aplikacij, ki jih izkušena ekipa Semantike razvija po merah in željah naročnikov.
 

Kompleksen in zahteven tehnični sistem

V ozadju vseh omenjenih spletnih platform deluje zelo kompleksen in zahteven tehnični sistem. Vsaka spletna stran za posamično državo (denimo museums.si ali museums.hr) je postavljena v nacionalnem jeziku in hkrati še v angleščini. Ko je ustanova enkrat vpisana na svoji nacionalni strani, jo sistem sam umesti še na ustrezno evropsko oziroma svetovno platformo. Podatki za posamezno ustanovo se lahko pridobijo prek programa Galis ali prek zmogljivega spletnega urejevalnika, v katerega muzej vse svoje podatke o eksponatih oz. zbirkah vnese samo enkrat. Podatki se shranijo v eno podatkovno bazo in od tam po načelu 'klikni enkrat, objavi povsod' avtomatično prikažejo na vseh ustreznih spletnih mestih in mobilnih aplikacijah, kot je denimo Museums of the World, ki jo je Semantika razvila za iOS, Android in Windows uporabnike iz vrst muzejskih navdušencev.
 

Več kot 10 tisoč uporabnikov ...

Na julija letos objavljeni spletni strani Museums.EU je trenutno vpisanih več kot 10.000 uporabnikov oziroma evropskih muzejev in galerij, na družbenem omrežju Facebook pa ima v tem trenutku že več kot 20.000 sledilcev. Semantika, ki je ena vidnejših partneric v več projektih, povezanih z Europeano, je na platformo Museums.EU vključila tudi več kot sto zbirk iz omenjene evropske digitalne knjižnice, muzeja in arhiva v enem.

 
 

... in ugledna nagrada

Ob hitrem naraščanju števila uporabnikov in sledilcev je dodaten dokaz, da se Museums.EU razvija v vodilno spletno središče evropske kulturne krajine, tudi ugledna .eu Web Award, kjer je spletni portal Museums.EU zmagal v kategoriji ‘The Rising Stars’, v kateri se vsako leto pomerijo tri inovativna evropska podjetja z manj kot deset zaposlenimi. Slavnostna podelitev nagrad je potekala 19. novembra 2014, na Kraljevem belgijskem inštitutu za naravoslovne vede v Bruslju, kjer so razglasili najboljše spletne strani z domeno EU v skupno petih kategorijah. Iskrene čestitke Semantiki in njenim produktom, ki bodo za mnoge rodove zanamcev ohranjali neprecenljivo izročilo evropske in nacionalne kulturne dediščine.
 

Povezave

www.museums.si
www.museums.eu
www.museu.ms
https://www.facebook.com/museumsoftheworld
https://twitter.com/museumstweets
www.semantika.si
http://www.delo.si/gospodarstvo/makromonitor/ime-dneva-semantika.html

 
   Podporno okolje

Član: Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
Tovarna podjemov, univerzitetni podjetniški inkubator Univerze v Mariboru je del inovacijskega ekosistema RAZ:UM. Storitve inkubatorja so primarno namenjene komercializaciji podjetniških idej študentov, raziskovalcev in profesorjev univerze ter tudi idej drugih inovativnih posameznikov. Več...
 

> Nazaj na vse
Startup podjetje
SEMANTIKA d.o.o.
Drugi podatki
Spletna stran:
http://www.semantika.si/
http://museums.eu/
Leto ustanovitve: 2009