Pospeševalniki

Seznam podjetniških pospeševalnikov, s katerimi sodelujemo oz. so v njih sodelovali slovenski startupi.

  Abecedni seznam:

5 A D E G L S T W Y Prikaži vse

Start:up Geek House pospeševalnik

SGH pospeševalnik inovativnim start-up podjetjem s potencialom globalne rasti, ki želijo čim hitreje priti do potrditve svoje ideje na trgu (”product-market fit”) zagotavlja: 75.000 EUR kapitala v obliki konvertibilnega posojila (kapital zagotovi SPS v okviru razpisa SK75), SGH Bootcamp, start-up mentorje, osebnega svetovalca, prostore in mednarodno vpetost ni prepoznavnost. 

Spletna stran: www.geekhouse.si 
Lokacija: road-show dogodki po celotni Sloveniji, program poteka v Ljubljani 
Višina investicije: 75.000 EUR konvertibilnega posojila
Želeni delež v podjetju: v primeru konverzije od 6 % do 26 %
Datumi prijave na pospeševalnik: 10.9. 
 

ABC pospeševalnik

ABC je slovenski zagonski pospeševalnik, ki temelji na sistemu mentorstva, povezovanja in globalne ekspanzije. Malim podjetjem omogoča zagonski kapital, mentorstvo, poslovni prostor, povezave ter globalno ekspanzijo. V zameno za opravljene storitve pridobi ABC 8 % lastniškega deleža startupa oziroma malega podjetja. 
Investiral v: TravelStarter, Facility, Symvaro, Styliff, Smart-futuristic, Moveo, Messenger, Venxly
 

Go:Global Slovenia pospeševalnik

Start-up podjetjem, ki so že našla svoj »product-market fit«, Go:Global podjetniški pospeševalnik nudi vse potrebno za uspešen začetek hitre globalne rasti: 200.000 EUR kapitala (v obliki javne lastniške investicije v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom in produktom SK200), program priprave na investicijo, Go:Global for Growth program, osebnega start-up mentorja, celostno pomoč pri administraciji, infrastrukturo inkubatorjev in tehnoloških parkov po vsej Sloveniji, dostop do mreže investitorjev in aktivno promocijo. 

Spletna stran: www.goglobal.si 
Lokacija: road-show dogodki po celotni Sloveniji, program poteka v Ljubljani 
Višina investicije: 200.000 EUR kapitala v obliki javne lastniške investicije
Želeni delež v podjetju: 12 % oz. odvisno od vrednotenja zasebnega investitorja
Datumi prijave na pospeševalnik: 15.9. 
Investiral v: Modri Planet, Chipolo
 

Silicon Gardens

Angelski sklad Silicon Gardens Fund, odprt 2014, v prihodnjem obdobju načrtuje pet do deset naložb v zagonska podjetja. Ustanovili so ga Peter Ribarič, Jugoslav Petkovič, Andraž Tori, Boštjan Spetič, Gregor Rebolj, Borut Rismal in drugi. Podprli pa so jih tudi uspešni poslovneži iz ZDA, kot so Fred Wilson, Brad Feld, Jerry Colonna in Paul Vidich.

Spletna stranwww.silicongardens.si
Lokacija: Slovenija
Višina investicije: €20,000 do €40,000 
Želeni delež v podjetju: 5-15%
Datumi prijave na pospeševalnik
 
Investiral v: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro, Sphericam
 

DsgnFwd pospeševalnik

Design Forward je pospeševalnik, ki podjetnikom z globalno ambicijo, strastjo in jasno oblikovano podjetniško idejo, zagotavlja semenski kapital, storitve oblikovanja komunikacijske identitete, uporabniške izkušnje in blagovne znamke kot tudi pomoč pri zagonu. 
 
Spletna stran: www.dsgnfwd.com
Lokacija: Ljubljana
Višina investicije: 20.000 EUR + storitve
Želeni delež v podjetju: 10 % in več
Datumi prijave na pospeševalnik:  odprto
 
Investiral v: 
 

Startup Sauna

Startup Sauna startupom v zgodnjih razvojnih fazah iz držav vzhodne Evrope, Rusija in nordijskih držav zagotovijo mentorstvo, semenski kapital, obisk Slush konference, pet tedenski program usposabljanje ter obisk Silicijeve doline. Od ustanovitve v letu 2010 je diplomiralo 109 startup podjetij, ki so skupaj zbrala 36 milijonov € tveganega kapitala.  
 
Spletna stran: startupsauna.com
Lokacija: Helsinki
Višina investicije: do 40.000 EUR
Želeni delež v podjetju: n.p.
Datumi prijave na pospeševalnik: n.p.
 
Investiral v: 
 

Seed Sumo

Seed sumo je ameriški pospeševalnik, ki startup podjetnikom z odličnim izobraževalnim programom, semenskih kapitalom ter mentorsko mrežo, pomaga izgraditi MVP ter pridobiti prve stranke. V izobraževalnem programu se je povezal s podjetjem Spark59, ki ga vodi Ash Maurya. 

Spletna stranseedsumo.com
Lokacija: College Station, Texas in New York (ZDA)
Višina investicije: do 50.000 $
Želeni delež v podjetju: 6-10%
Datumi prijave na pospeševalnik: /
 
Investiral v: SportWip
 

Seedcamp

Je eden največjih mednarodnih ponudnikov semenskega kapitala na svetu ter vodilni v Evropi za mikroinvesticije in mentorski program. Začetki segajo v leto 2007, zato zdaj združujejo skoraj 90 evropskih najobetavnejših zagonskih podjetij. Podprt je z odlično ekipo in skupino vlagateljev, so zelo aktivni in vlagajo v približno 20 zagonskih podjetij na leto. Podjetjem ponujajo semensko financiranje, trimesečno najemnino pisarniških prostorov v Google Campusu v Londonu, tedenske sestanke s timom SeedCamp, 4-tedensko mentorsko turnejo po ZDA ter ostale storitve v vrednosti 150.000 evrov.

Spletna stran: www.seedcamp.com
Lokacija: dogodki Mini Seedcamp po vsej Evropi, dogodki Seedcamp pa v Londonu in Berlinu
Višina investicije: 50.000 ali 25.00 evrov
Želeni delež v podjetju: 8 - 10% ali 5%
Datumi prijave na pospeševalnik: 3. - 7. 5. 2014

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: Zemanta, Oust.me
 

Wayra

Wayra je eden glavnih pospeševalnikov svetovnega IKT-sektorja. Če je bil vaš projekt izbran za vstop v pospeševalnik Wayra, v prvih šestih mesecih prejmete sredstva v višini do 50.000 evrov glede na oceno projekta, stopnjo zrelosti in potrebe. Po tej začetni fazi bo Wayra sodelovala z najboljšimi in izbranimi predlogi ter jim pomagala do zasebnega in javnega financiranja (donacije, subvencije itn.).
 
Spletna stran: wayra.org/en
Lokacija: Južna Amerika in London, Praga, München, Dublin, Barcelona, Madrid
Višina investicije: 50.000 evrov
Želeni delež v podjetju: n. p.
Datumi prijave na pospeševalnik: 23.2.2014

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: Equaleyes, Jollydeck, Peekster, iHELP 
 

Y Combinator

Y Combinator s semenskim kapitalom omogoča mladim podjetjem hitrejši razvoj. Dvakrat letno investirajo manjše zneske od 14.000 do 20.000 ameriških dolarjev v veliko zagonskih podjetij. Podjetja se za tri mesece preselijo v Silicijevo dolino, kjer intenzivno delajo, da podjetje spravijo v dobro formo in izpilijo svoj predstavitveni govor. Na demodnevu svoje poslovne ideje predstavijo (angl. pitch) pred velikim občinstvom podjetnikov in investitorjev. Nato mreža Y Combinator Alumni pomaga pri nadaljnjem razvoju podjetja. Od leta 2005 so investirali v več kot 550 zagonskih podjetij.
 
Spletna stran: ycombinator.com
Lokacija: Mountain View, Kalifornija, ZDA
Višina investicije: 20.000 ameriških dolarjev
Želeni delež v podjetju: 2–10 %
Datumi prijave na pospeševalnik:  marec 2014

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: Double Recall, POVIO, BabyWatch 
 

TechStars

Techstars zagotavlja semensko financiranje iz več kot 75 najboljših družb tveganega kapitala, pa tudi intenzivno mentorstvo sto najboljših podjetnikov na svetu. So zelo selektivni. Čeprav se jih vsako leto prijavi na stotine, investirajo samo v 10 zagonskih podjetij na lokacijo programa. Ponujajo sedem programov Techstars na najboljših lokacijah zagonskih podjetij (Boston, Boulder, Chicago, New York, Seattle, London in oblak v San Antoniu). Ponujajo tudi tri mesece intenzivnega vrhunskega mentorskega programa in priložnost, da na koncu programa svoje podjetje predstavijo investitorjem.
 
Spletna stran: www.techstars.com
Lokacija: Boston, Boulder, Chicago, New York City, Seattle, London in oblak v San Antoniu
Višina investicije: do 118.000 ameriških dolarjev
Želeni delež v podjetju: n. p.
Datumi prijave na pospeševalnik: 7.9. 2014

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: DataBox, TVbeat
 

500 startups

500 startups zagotavlja mladim podjetjem 250.000 ameriških dolarjev financiranja, zagonski mentorski program in udeležbo na posebnih dogodkih, kot so SmashSummit, UnSexy in GeeksOnaPlane. Z več sto izkušenimi mentorji po vsem svetu tvorijo ustvarjalen delovni prostor v osrčju Silicijeve doline in živahno skupnost. 500 jih je. Postanite del družine 500, in imeli boste dostop do neverjetne skupnosti mentorjev, svetovalcev, podjetnikov in ostalih geekov.
 
Spletna stran: 500.co
Lokacija: Sillicon Valley
Višina investicije: od 25.000 do 250.000 ameriških dolarjev
Želeni delež v podjetju: n. p.
Datumi prijave na pospeševalnik: 24.2.2014

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: Toshl
 

LAUNCHub

LAUNCHub je sklad za semensko kapitalsko podporo najbolj perspektivnih podjetniških idej s področja digitalnih tehnologij v južni in vzhodni Evropi.
 
Naložbe LAUNCHub-a so v višini do 200.000 EUR. Sklad izvaja programe podpore start-up podjetij in mentorstvo, ki zagotavlja podjetnikom hitrejšo rast in razvoj. Za naložbe iščejo predvsem startupe, ki imajo vzpostavljeno ekipo, osnovni koncept poslovnega modela in so blizu prototipa. Od julija 2013 je LAUNCHub vložil v 26 podjetij iz petih držav v regiji.
 
Lokacija: Sofija, Bolgarija
Višina investicije: do 200.000 EUR
Spletna stran: launchub.com    
Datum prijave na pospeševalnik: 23.2.2014

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: Enoljse, Modra jagoda, Kinestica
 

TechPeaks

TechPeaks pospešuje ljudi in skupine, ki uporabljajo vitko zagonsko metodologijo in jim omogoča ustvarjanje globalnih visokotehnoloških podjetij. Ekipe prejmejo 25.000 evrov gotovine brez jemanja deleža v podjetju. Vse udeležence opremijo z izjemno priložnostjo – brezplačna namestitev, brezplačen delovni prostor in mesečno nadomestilo za življenjske stroške.
 
Spletna stran: techpeaks.eu
Lokacija: Trento, Italija
Višina investicije: 25.000 evrov
Želeni delež v podjetju: 0 %
Datumi prijave na pospeševalnik: marec 2014

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: Genialis, OpenProf
 

Eleven

Ta 12 milijonov evrov vredni sklad tveganega kapitala zagotavlja semensko financiranje na začetku podjetniške poti, s postopnim naložbenim pristopom. S številnimi majhnimi preskusi izločijo napake in vlagajo v uspeh. Osredotočeni so na inovativne ideje, zagotavljajo 50.000 evrov med 3+3-mesečnim programom za pospešek z možnostjo pridobitve dodatnih 150.000 evrov semenske naložbe. V prvih treh mesecih gre ekipa skozi zelo intenziven proces oblikovanja in gradnje ideje. Eleven ponuja 25.000 evrov za zagon, za 8-odstotni lastniški delež v vašem podjetju. In vse ekipe se srečujejo in sodelujejo pod eno streho. V drugih treh mesecih delate na izboljšanju vašega izdelka ali storitev. Faza pospeška doseže vrhunec v Demo Day v kampusu v Londonu ali Silicijevi dolini, kjer ideje predstavite vlagateljem.
 
Spletna stran: eleven.bg
Lokacija: Sofija, Bolgarija
Višina investicije: od 25.000 od 150.000 evrov
Želeni delež v podjetju: od 8 % do 30 %
Datumi prijave na pospeševalnik: /

Vir: www.goglobal.si
Investiral v: Edgar, Adora MED