Coinhab

 /1.10.2015, Avtor: Urban Lapajne
 
Coinhab je platforma za kolektivno gradnjo, kjer se graditelji povežejo in tako prihranijo od 30% pri gradnji. Ekipa želi rešiti perečo problematiko predragih stanovanj, posebej v urbanih središčih in okolici, ki so postala popolnoma nedostopna za srednji sloj.

S svojo rešitvijo povezujejo iskalce stanovanj/graditelje, arhitekte in nepremičninske agencije. Iskalci stanovanj/graditelji tako pridejo do cenejšega doma, arhitekti dobijo dostop do večjih kolektivnih projektov, nepremičninske agencije pa imajo možnost prodaje večjih nepremičnin, ki se v času gospodarske krize težko prodajo. Njihovi kupci so torej iskalci stanovanj/graditelji in arhitekti. 

Pilotne projekte izvajajo v Sloveniji, letos bodo platformo razširili tudi v Avstrijo, kjer so zaznali velik interes. V letu 2016 načrtujejo prisotnost v Centralni Evropi, bolj podrobno v Nemčiji, Švici in Nizozemski. Trenutno imajo skupino bodočih graditeljev, s katero iščejo možnost realizacije projekta v vrednosti okrog 500.000 EUR, prijavljenih pa je več deset posameznikov, ki bi radi kolektivno gradili s Coinhabom. Za sodelovanje se dogovarjajo tudi z več nepremičninskimi agencijami in arhitekti po Evropi. So v fazi iskanja semenskega kapitala in se dogovarjajo z investitorji za semenski kapital za prodor v tujino.

Primarna konkurenca so podjetja, ki investirajo in zgradijo sosesko ali blok za trg ter ga nato prodajo po delih, ter gradbena podjetja, ki gradijo draga stanovanja za trg. Konkurenco predstavlja tudi gradnja v lastni režiji, ki sicer nudi visoko stopnjo individualnosti, je pa draga, tvegana in časovno zamudna.

Ekipa meni, da so konkurenčnejši ravno zaradi bistveno nižje cene, prav tako pa lahko iskalci stanovanj oz. graditelji pri Coinhabu stanovanja prilagodijo svojim željam. 

 
Avtor vsebine: Urban Lapajne,
koordinator dogodkov
 
> Nazaj na vse
Ustanovitelji
Taja Benčina
Jure Škorc
Leon Novak
Marko Orel
Aleš Zorc
Drugi podatki
Leto ustanovitve: 2015
Vključenost v programe
Start:up leta